Општи услови и политика за заштита на лични податоци


Со самиот пристап на интернет страницата на Просветно дело и при нарачка на производите/услугите, давате согласност дека ги прифаќате условите од оваа Политика за користење на системот за електронска трговија.

Просветно дело ги задржува правата за промена на овие политики и услови во секое време, а промените ќе бидат истакнати на оваа страница.


1. ПОЛИТИКА ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ НА КОРИСНИЦИТЕ НА КАРТИЧКИ

Просветно дело ќе ги користи личните податоци во согласност со Законот за заштита на личните податоци и со други соодветни регулативи на Република Северна Македонија. Нема да ги објави личните податоци пред ниедна трета страна, освен во случаи каде што тоа е дозволено или законски пропишано, со цел да ги искористи своите права или да ги заштити своите интереси или да постапи во согласност со судските наредби или други правни или регулативни потреби. Купувачот гарантира за точноста на внесените податоци. Просветно дело не сноси никаква одговорност доколку внесените податоци не се точни.


2. ПОЛИТИКА ЗА ЗАШТИТА НА ДОВЕРЛИВИТЕ ПОДАТОЦИ И ИНФОРМАЦИИ

Просветно дело ги презема сите потребни мерки за заштита на личните податоци со цел да спречи загуба, кражба и злоупотреба, како и неавторизиран пристап, промена или уништување. Просветно дело за целото времетраење на трансакцијата нема увид во бројот, датумот, валидноста и сигурносниот код на вашата платежна картичка, ниту пак има пристап до какви било информации поврзани со вашата сметка во банка. Податоците се внесуваат на веб-страницата на процесинг центарот кој ги процесира трансакциите за online плаќање.


3. ПОЛИТИКА И УСЛОВИ НА ДОСТАВУВАЊЕ НА ПРОИЗВОДИТЕ/УСЛУГИТЕ

Со релизација на нарачката и вршење на уплатата на саканиот производ, се смета дека е склучен договор помеѓу Просветно Дело и потрошувачот.

Оваа Политика се однесува на испорака на производи порачани по електронски пат, при што производите ќе бидат испорачани преку ЕКО ЛОГИСТИК на адресата која е наведена во нарачката.

Производите и нивните цени ќе бидат истакнати на оваа интернет страницата. Плаќањето на производите може да биде со кредитна/дебитна картичка како и нарачка со плаќање на врата.

За нарачка до 700 денари трошоците за достава се на товар на купувачот и изнесуваат 100 денари плус 18% ДДВ, а за нарачки над 700 денари доставата е на товар на Просветно дело.

За сите дополнителни прашања во врска со начинот на нарачка и испорака можете директно да нѐ контактирате телефонски или да поставите прашање во делот за контакт.


4. ПОЛИТИКА НА ПОВРАТ НА СРЕДСТВА ПО ТРАНСАКЦИЈА СО ПЛАТЕЖНИ КАРТИЧКИ

Просветно дело ќе врши поврат на средствата на купувачот, доколку биде направена погрешна уплата, а правото може да се оствари со доставување писмено барање и доказ за уплата, во кое ќе се наведе датум кога е извршена погрешната уплата и во кој износ.

Просветно дело врши замена на производите само под условите пропишани во Законот за заштита на потрошувачите.

Во случај на враќање на роба или поврат на средства на купувач кој претходно платил со платежна картичка, Просветно дело ќе ги врати средствата преку банката на сметката на корисникот на картичката.

Целокупната процедура за замена на производ или рефундација може да трае до 15 работни дена.

Во случај на поврат на производ купувачот приложува фактура и испратница за купениот производ и истиот може да го замените со друг производ.

Производот може да се врати/замени во рок од 15 дена од денот на приемот на пратката со приложување на фактурата, при што производот мора да бидe неупотребуван, неоштетен и спакуван во неговото оригинално пакување и/или со етикета. Пакуваните производи се враќаат преку брза пошта на адресата што ја добивате од нашите продавачи на свој трошок.

Потрошувачот има право во рок од 14 дена од прием на производот да се повлече од договорот и да бара поврат на средства или замена на производ. Тоа право може да го оствари само доколку во наведениот рок достави писмена недвосмислена изјава за својата одлука да се повлече од договорот и само доколку го врати производот на Просветно дело во онаква состојба во каква го примил, односно неоштетен, неупотребуван и спакуван во неговото оригинално пакување и/или со етикета, заедно со примерок од фактурата, фискалната сметка или друга потврда за нарачката и платените средства. Просветно дело има право да не ги врати паричните средства на потрошувачот доколку утврди дека производот не е во онаква состојба во каква бил испорачан до потрошувачот. Трошоците за враќање на производите се на сметка на потрошувачот, освен во случаи кога потрошувачот ќе добие неисправен или погрешен производ.

Замените се прават исклучиво онлајн. Праксата на замена на производите продолжува, истите се заменуваат единствено онлајн и не е можна физичка замена во нашите книжарници.

Откако курирската служба ќе ви ја достави пратката, ве молиме проверете го производот и доколку на него има видливи оштетувања (искинати делови или нагмечување) или производот не е во согласност со вашата нарачка, ве молиме да не побарате телефонски на броевите: 076-421-711 или 075-464-245, или пак да ни испратите имејл со свои податоци (име, презиме и телефон) на адресата lazar.ivanov@prodelo.com.mk и да ги наведете причините поради кои сакате да направите замена/враќање на пакетот. Ве молиме да нè контактирате најдоцна во рок од 24 часа од приемот на пратката. Нашите оператори ќе ве известат за понатамошната постапка, во најкраток можен рок.

Доколку на купениот производ се појават недостатоци во смисла на одредбите од Законот за заштита на потрошувачи, Ве молиме контактирајте нѐ на 075-464-239 или испратете имејл со свои податоци (име, презиме и телефон) на pravnik@prodelo.com.mk заради понатамошни инструкции за процесирање на вашето барање.

5. ДОБИВАЊЕ РЕКЛАМНА, МАРКЕТИНШКА И ПРОПАГАНДНА СОДРЖИНА

Со регистрирање на нашата веб страница и со пополнување на бараните податоци за регистрација на корисник, Вие се согласувате да добивате рекламна, маркетиншка или пропагандна содржина на е-маил адресата која што ќе ја наведете во задолжителното поле при регистрацијата. Доколку во иднина не сакате да добивате е-маил со таква содржина, може во секое време да ја повлечете оваа согласност со притискање на текстот/линкот „unsubscribe” кој што се наоѓа под текстот на примениот е-маил.

                

logofooter
  • „Димитрие Чуповски“, бр. 15, Поштенски фах 6, 1000 Скопје
  • Тел. + 389 (0) 2 3117 255;
    Факс. + (0) 2 3220 373
  • Комерција: goran.dukoski@yahoo.com

Продажни места